نقش کلاژن در بدن چیست؟
کلاژن بیشترین پروتئین در بدن انسان می باشد و وظایفی نظیر ترمیم و بازسازی پوست را بر عهده دارد و در جوانسازی و شادابی پوست تاثیر دارد. افرادی که مبتلا به درد مفاصل یا غضروف می باشند می توانند برای تسکین درد هایشان از کلاژن استفاده نمایند که تاثیر زیادی در کاهش درد دارد. بیشترین کاربرد این پروتئین مفید در زمینه سلامت پوست، استخوان و مفاصل می باشد. در این مطلب با نقش کلاژن در بدن و کاربرد های آن بیشتر آشنا می شویم.
کلاژن چیست؟
کلاژن (Collagen) از فراوان ترین پروتئین هایی که در بدن انسان موجود است می باشد و تقریبا یک سوم از کل پروتئین های بدن را تشکیل داده است ، که به صورت رشته های کلاژن دیده می شوند. به طور کلی کلاژن 30% از پروتئین کل بدن و 70% از پروتئین پوست را می سازد کلاژن یکی از مهم ترین اجزای سازنده پوست ، استخوان و دندان ، ماهیچه ها ، تاندون ها ، رباط ها و ناخن ها است.
ترکیب اسید آمینه تشکیل دهنده کلاژن در بافت های مختلف دارای تفاوت های جزئی می باشد ، گلایسین بیشترین آمینو اسید در آن است. که مسئولیت خاصیت ارتجاعی پوست ، قدرت مو و ثبات بافت همبند است و با حفظ آب بافت پوستی مانع از خشکی و چین و چروک می شود.
این پروتئین در لایه میانی پوست به تشکیل یک شبکه فیبری از سلول ها به نام فیبروبلاست کمک می کند که سلول های جدید روی آن رشد می کنند. این عمل باعث جوان سازی پوست میشود ، همچنین کلاژن در ترمیم کردن سلول های مرده پوستی نقش بسیاری دارد.
کلاژن از پروتئین روزانه که مصرف می کنید به دست می آید ، تحقیقات نشان دهنده این است که کمبود کلاژن در بدن در طولانی مدت باعث سفت شدن و ضخیم شدن ناخن ها می شود و کلاژن کافی در بدن 45% باعث ضخامت تار های مو می شود.
کلاژن یکی از ماده هایی است که وجود آن برای بدن حیاتی است و این ماده بسیاری از بیماری های پوستی را درمان می کند. همچنین با افزایش سن تولید کلاژن در بدن کاهش میابد و همین دلیل باعث ایجاد چین و چروک به مرور زمان می شود. ویتامین C زمانی که با سه آمینو اسید اصلی بدن ترکیب می شود ، باعث تولید کلاژن می شود پس اگر بدنتان قادر به ذخیره سازی ویتامین C نیست حتما در رژیم غذایی خود خوراکی های حاوی ویتامین C را قرار دهید.
پروتئین هایی که شکسته می شوند و یا تغییر شکل پیدا می کنند می توانند باز هم جذب بدن شوند ، و چون کلاژن هم یک نوع پروتئین می باشد می تواند دوباره جذب بدن شود به همین دلیل از کلاژن در زمینه زیبایی و پزشکی استفاده زیادی می شود. روش های کلینیکی درمانی موثری برای افزایش کلاژن و مراقبت از پوست نیز موجود است ، که به افزایش تولید کلاژن در پوست می کنند و باعث جوانسازی و شادابی پوست صورت می شود.
تاثیرات کلاژن بر پوست
- ایجاد کشسانی در پوست
- پیشگیری از افتادگی پوست
- پیشگیری و درمان چین و چروک
- ترمیم و بازسازی پوست
توجه داشته باشید که بعضی عوامل باعث کاهش یا از بین رفت کلاژن بدن می شوند نظیر :
- عوامل محیطی مثل اشعه های یو وی و هوای آلوده
- سبک زندگی نادرست مث تاخیر در ترمیم زخم های پوستی و مصرف دخانیات
- رژیم غذایی نادرست مثل استفاده زیاد از قند و شکر و یا آرد سفید
- افزایش سن هر چقدر سن بالا تر برود تولید و کیفیت کلاژن در بدن کاهش میابد
چه خوراکی هایی برای ساخت کلاژن ضرروری هستند؟
خوراکی های حاوی گلایسین :
گلایسین یک اسید آمینه است که مانع التهاب بدن می شود ، از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می کند ، از سلول ها حفاظت می کند و به کیفیت خواب کمک می کند.
- پوست مرغ
- ژلاتین
خوراکی های حاوی مس :
- پودر کاکائو
- دانه کنجد
- عدس
خوراکی های حاوی پرولین :
پرولین نوع دیگری از اسید آمینه ها می باشد که کارش اصلاح عملکرد تاندون ها و مفصل ها می باشد و همچنین و به تقویت عضلات قلب کمک می کند.
- سفیده تخم مرغ
- -لبنیات
- مارچوبه
- قارچ
- جوانه گندم
خوراکی های حاوی ویتامین C :
ویتامین c از آسیب پذیری رادرکال های آزاد جلوگیری می کند و باعث افزایش کلاژن توسط رادیکال های آزاد می شود.
- مرکبات
- سبزیجات
- فلفل دلمه ای
- توت فرنگی
مصرف پروتئین ها :
- گوشت قرمز
- مرغ
- غذاهای دریایی
- حبوبات
مصرف مس :
- آجیل
- گوشت قرمز
- صدف
- مقدار بسیار کمی در آب آشامیدنی
چه مسائلی باعث از بین رفتن کلاژن می شود؟
- مصرف زیاد قند و شکر
- سیگار
- اشعه خورشید
- تغیرات هورمونی و ژنتیکی
- اختلال های خود ایمنی
- بالا رفتن سن
نتیجه گیری
پوست سالم و شاداب خواسته همه ی ما می باشد و ما می توانیم با یک رژیم غذایی مناسب حاوی پروتئین و ویتامین سی به تولید کلاژن بیشتر در بدن کمک کنیم و روند پیری را کند تر کنیم همچنین امروزه راه هایی نظیر کلاژن تراپی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود.